Menu Sluiten

Geschiedenis

Het spel is voor het eerst gespeeld in de zomer van 1965 op Bainbridge Island, Washington in het huis van Congreslid Joel Pritchard, Amerikaanse Huis van Afgevaardigden voor de staat Washington. Hij en twee van zijn vrienden, Bill Bell en Barney McCallum, kwamen terug van een partijtje golf. Bij thuiskomst bleek dat hun gezinnen zich verveelden. Zij suggereerden om te gaan badmintonnen, maar niemand kon de shuttle vinden. Ze haddn wel een zogenaamde ‘whiffle’ bal, verlaagden het badmintonnet en vervaardigden batjes van triplex uit een nabijgelegen loods.

De ongebruikelijke naam van het spel is ontstaan ​​via Joan Pritchard, die zei dat het haar deed denken aan de “Pickle” Boot waarvan de bemanning van roeiers werd gekozen uit de restjes van andere boten.” [1] De populaire versie van vandaag is dat het spel vernoemd is naar de gezinshond Pickles. Joan corrigeerde dit verhaal in interviews, maar het verhaal blijft bestaan. Men zegt dan dat de whiffle bal van de hond was. Wanneer er een afzwaaiende bal was, zou Pickle erheen gerend zijn en geprobeerd hebben om de bal te verstoppen. Zij noemden het spel naar de bal van hun hond, “Pickles ball” en toen werd het Pickleball. De waarheid is dat de familie Pritchard de hond pas in 1967 kreeg, [2] dus eigenlijk is de hond vernoemd naar de sport.

Oorspronkelijk dus uitgevonden als een achtertuin tijdverdrijf, is pickleball nu een in de USA en Canada georganiseerde sport met een nationale bond, vele verenigingen en heel veel speelvelden. Sinds haar oprichting in 1965, heeft pickleball zich met name in de Verenigde Staten en in Canada verspreid. De laatste jaren groeit pickleball explosief en overal zijn nu pickleballbanen, vaak nieuw aangelegd maar regelmatig ook op tennisbanen. De U.S.A. Pickleball Association schat dat er op dit moment al zo’n 5 miljoen pickleball spelers alleen al in dat land zijn. Ook in Canada groeit pickleball zeer snel.

Pickleball wordt ondertussen op alle continenten gespeeld en ook in de meeste Europese landen wordt wel ergens gepickleballt. Er zijn overal toernooiens en elke 2 jaar is er een internationaal toernooi in Nederland. De Internationale Pickleball Federatie heeft in maart 2022 70 landen die lid zijn.

Meer lezen over de historie van pickleball? Kijk hier eens.