Menu Sluiten

Oefeningen

Oefeningen   Wennen aan bal en paddle
 1. bal laten stuiten op de paddle: 10x forehand (fh). Als dat goed gaat 10x back hand (bh) en als dat ook goed gaat fh en bh afwisselen. Laat de …

Wennen aan bal en paddle

 1. bal laten stuiten op de paddle: 10x forehand (fh). Als dat goed gaat 10x back hand (bh) en als dat ook goed gaat fh en bh afwisselen. Laat de bal niet te hoog stuiten-beheersing!
 2. tegenover elkaar staan op paar meter afstand. Met elkaar volleren waarbij je de bal eerst op de paddle opvangt, een keer laat stuiten en dan over slaat. Dus met een “zachte hand” de bal opvangen omdat je deze moet kunnen laten stuiten. Vervolg: net achter de kitchenline staan en zelfde oefening. Let op: niet naar achter stappen, de bal altijd voor je nemen!
 3. tegen een muur slaan, net boven nethoogte, met steeds stuit op de grond: fh, bh en afwisselen. Zorgen dat je in een ritme komt.
 4. tegen een muur volleren, ook fh, bh en afwisselen. Als het goed gaat meer afstand nemen van de muur. Let op: benen in de ‘kitchen’ stand: voeten naast elkaar op schouderwijdte en niet overstappen maar zijwaarts bewegen

 Warming up

Aandacht voor bovenbenen heel belangrijk. Dus bijv. zijwaarts bewegen en ondertussen balletje hoog houden of over spelen.

 Wanneer naar voren?

Steeds stoppen na 3e bal. Dus service, return, 3rd shot en dan bepalen of je als serverende partij naar voren gaat en hoever.

 3e shot worp-drop

Extra (oploop)lijn krijten op 2/5 vanaf achterlijn (dus nog 3/5 naar kitchenlijn)

 1. Je staat tegenover elkaar, 1 bij de kitchenline, 1 op de oplooplijn. Belangrijk dat de helper echt vlak op de kitchenline staat, dit is een marker voor degene die oefent.

Eerst vanaf oplooplijn met een soort bowling hand, met een rechte pols, de bal onderhands werpen en zorgen dat deze ongeveer 1 meter voor het net op het hoogste punt is (op ongeveer 1,70 hoogte, liefst max 50 cm boven het net) en daarna achter het net stuit. Als je lager mikt, dan is de kans dat de bal in het net komt veel groter.

 1. Als dit 5x goed gaat, dan 5x goed werpen vanaf de baseline.

Let op: niet te voorzichtig, liever iets te diep dan te krap over het net. Het net “is de vijand”. Je moet geen punt verliezen door in het net te slaan, laat de tegenstander fouten maken.

 1. Daarna zelfde oefening maar met de paddle. Helper geeft diepe bal d(=2e bal) en dan 3rd shot slaan. Belangrijk dat de helper de bal gemakkelijk terug geeft zodat er goed geoefend kan worden. De kracht, snelheid ook hier uit de benen laten komen!  Let op: Je momentum is naar voren.

 6 persoons dinken

2 bij kitchenlijn, 1 er middenachter. Zodra fout: indraaien van midachter

Aandachtspunt: na elke dink in readypositie

 Dink-oefening: vang de bal

Alleen maar dinken (4 personen) en als een bal zo hoog is dat je hem zou kunnen volleyen-dan vang je hem op en blijf je zo even staan. Bewustwording en meteen kijken of hij ook echt te hoog was.

 Dink-oefening: namen

Alleen maar dinken en voor je slaat de naam van degene op wie je dinkt noemen (leren bewust te plaatsen). Uitbreiden met dinken op diens backhand

  Dinken

 1. rechtdoor: 1-1 bij kitchenlijn. Voor elke speler cirkel links en cirkel rechts in de kitchen. Oefenen met 10x forehand (= bepaalde cirkel) en 10x backhand (andere cirkel). Steeds terug naar positie midden achter 2 cirkels en in readyposition. Niet naar achter gaan. Kan ook 1-2  (met 1 persoon in midden).
 2. cross: 1-1, aantal keer op backhand en aantal keer op forehand (van speler schuin tegenover je)

 Bewegen bij kitchenline

– in 3-tal 8-tjes spelen: 1ling speelt cross, 2-tal speelt rechtdoor. 1ling oefent met zijwaarts bewegen, niet overstappen. Wisselen.

– in 4-tal 8-tjes spelen: ene kant speelt cross, andere kant rechtdoor. Variant: kies de backhandkant om op te spelen. Opdracht: béétje zijwaarts bewegen maar niet meer dan nodig, ook lichaam buigen, schouder en paddle die kant op (ipv stappen)

Aandachtspunt: na elke dink in readypositie

 Om netpost heen

Heel erg cross dinken, pak hem pas als je om de netpost heen in het andere veld kan slaan.

 Lob

Aantal keren dinken (minimaal 5) en dan onopvallend een lob spelen. Liefst niet te hoog, want dat geeft de ander veel tijd om de lob te halen.

 1. Identify the best time to lob:  Is your opponent leaning too far forward?  If so…
 2. Are you balanced? Is this a ball you can easily return?  If so….
 3. Take the dink out of the air.

 Diep houden

1 persoon (of 2) staat diep, 1 staat bij kitchenlijn. Opdracht: houd de tegenstanders diep door diep te plaatsen (tussen achterlijn en oplooplijn), lichaam recht naar voren. Bal vóór je nemen. Speler(s) achterin geven harde drive.

Oploopoefening

 1. 1 persoon staat diep, 1 pers bij kitchen geeft aan vanaf kitchen. Als  dropshot goed is naar oplooplijn (ong. 2 meter vanaf achterlijn), als volgende goed is, door naar kitchen. Steeds stilstaan als je bal slaat, heupen naar voren en bal met open paddle en voor raken.
 2. 1 bal, 2 spelers bij net, 2 diep. Opdracht: houd ze diep. Baseliners mogen pas naar voren als bal van kitchenliners niet diep genoeg is. Eerste return van baseliners moet hard zijn.

 Volley 1 tegen 1.

Paddle in readyposition (10 uur) net boven het net, 10x forehand (niet teveel lopen), 10x backhand. Daarna door elkaar forehand-backhand. Bij oefening op schouder richten (om het de ander niet te moeilijk te maken).

Topspinvolley (diepe volley)

2 bij net, 2 diep. Netspeler geeft aan, ander slaat hard terug, netspeler speelt diepe volley (niet perse hard). Bij 3e bal die geschikt is: topspinvolley geven.

Blockvolley 1-1 bij kitchenlijn

Stap 1: volley naar ander, vang op met klein stuitje op paddle (snelheid er uithalen) en dan terugvolleyen

Stap 2: ene kant met stuitje, andere kant meteen terugvolleyen met enige vaart

Stap 3: kant wissel, zelfde opdracht

Stap 4: dink-dink-volley-blockvolley-dink-dink etc. (blockvolley haalt de vaart er uit in de rally)

Aandachtspunt: paddle voor je lichaam houden