Training

Oefeningen voor de training

3e bal:

  1. 1 tegen 1, 1 persoon staat bij de kitchenlijn en speelt de bal rustig aan- ander staat bij achterlijn en heeft als opdracht om elke bal in de kitchen te laten landen (op de kitchenlijn mag ook want deze hoort bij de kitchen)
  2. 1e-2e-3e bal: 2 tegen 2, wie de bal heeft serveert, 2e bal diep en 3e bal  in de kitchen. Na 3e bal steeds stoppen. Desgewenst punt voor partij die dit lukt-spelen tot 5 (beginners) of 11 (gevorderden).
  3. 3e bal cross: 2 tegen 2, wie de bal heeft serveert, 2e bal diep en 3e bal  cross in de kitchen (dus naar de speler die geserveerd heeft en nog naar net moet komen. Na 3e bal steeds stoppen. Desgewenst punt vals het lukt-spelen tot 5 (beginners) of 11(gevorderden).  Variant: alleen rally uitspelen als 3e bal in kitchen is
  4. Speel een gewoon partijtje waarbij de 3e bal altijd in de kitchen moet komen. Zo niet: punt verloren.

Dink-dropshot

  1. Speel een kitchenpartijtje: 2 tegen 2-elke bal moet in de kitchen landen. Wie de bal heeft begint en elk punt telt. Punt als de tegenpartij de bal buiten de kitchen slaat of niet (legaal) retourneert
  2. Speel een gewoon partijtje. Wie in de rally de bal het vaakst in andermans kitchen heeft gespeeld krijgt een bonuspunt (per rally!).
  3. Cross: speel zo cross mogelijk in de kitchen. Rally van 5 of 10 of meer. Daarna wisselen links/rechts
  4. Crosspunt: leg een object (platte schijf oud) helemaal links en rechts in de kitchen (aan beide kanten). Speel mini-partijtje waarbij je alleen een punt krijgt als je het object raakt.
  5. 8-tje: 2 tegen 2: dink een 8-tje dus schuin, rechtdoor, schuin, rechtdoor etc. Maak er de tafel van 8 van: zoveel mogelijk 8-tjes
  6. Beste dinkers: maak duo'sen speel een mini-toernooitje waarbij je alleen mag drinken in de kitchen. Partijtjes tot 5.
  7. Dinkcarrousel: maak gelijkwaardige duo's (sterk/zwak) en alleen maar dinken. Aantal velden naast elkaar. Draai na vaste tijd met de klok mee , zodat je als duo steeds andere tegenstanders krijgt
  8. Op-en-neer: 1 tegen 1, 1 persoon staat bij de kitchenlijn en speelt de bal rustig aan- ander probeert elke bal in de kitchen te laten landen. Start bij achterlijn, dan naar halfcourt lopen -bal weer  in de kitchen-door naar kitchenlijn- idem dan terug naar halfcourt, dan terug naar achterlijn, etc. Probeer de rally door te laten lopen, maar belangrijkste is dat speler die van achter naar voor en terug gaat kan oefenen.  Daarna rollen omdraaien.

Lob:

  1. 2 tegen 2, iedereen staat bij kitchenlijn. Je mag alleen dinken (= bal die in de kitchen stuit). Na minimaal 5 dinks op een rij mag je een lob spelen (liefst onverwacht)
  2. iedereen bij de kitchenlijn en een kant speelt een lob. Andere team probeert hem te halen en weer terug naar kitchenlijn te komen (zijn soms meerdere stappen/slagen voor nodig). Zodra ze daar weer staan speelt andere team weer een lob
  3. Retourneren na een lob: zelfde oefening-iedereen bij kitchenlijn en ene partij speelt een lob. Ander haalt de lob op en speelt een lob terug
  4. Dropshot na lob: zelfde oefening-iedereen bij kitchenlijn en ene partij speelt een lob. Ander haalt de lob op en speelt een dink terug

Positie:

  1. Tandem: 2 tegen 2, oefenen met samen bewegen: 1 naar links, ander naar links etc. Vaste afstand is ongeveer 7 voet = 2x armlengte (dus breng arm Plus paddle naar elkaar toe).

Service

  1. Legale service: onderhands, bal mag niet eerst stuiten, paddle wijst enigszins omlaag, opwaartse beweging en de bal wordt geraakt onder je navel. Oefening:  helft serveert-andere helft loopt rond en observeert van zoveel mogelijk mensen de service
  2. Serveer diep op de backhand van de ontvanger-oefenen door hier een object neer te leggen

Taktiek:

  1. Door het midden: meeste scores zijn ballen door het midden. oefening: 2 tegen 2 waarbij je elke bal door het midden speelt.
  2. Plaatsen: speel een spelletje waarmee je alleen maar zacht mag spelen en plaatsen. Dus geen smashes, harde volleys etc.
  3. Lefty: een linkshandige speler heb je het liefst rechts staan-dan heb je 2 paddles in het midden (daar wordt het meest gescoord). Je kunt ervoor kiezen om als lefty altijd rechts van je medespeler te staan-moet je wel goed opletten wie moet serveren en ontvangen en vanaf welke kant. De lefty begint rechts en als de stand even is sta je vanzelf goed. Bij een oneven stand sta je altijd samen aan een kant bij serveren of ontvangen.
  4. Return na lob: alleen als je in balans staat, de bal voor je kunt raken en naar de bal toe kunt stappen: sla een dropshot. 2e keus is een lob terugslaan- geeft je ook tijd om je positie in te nemen. 3e keus is een drive (harde bal). Minst kansrijk-lastigste.

Warming-up

  1. Iedereen een paddle en een bal en, alleen spelend,  vooruit naar overkant, achteruit terug
  2. met z'n 2-en 1 bal- heen en weer spelend naar overkant, omdraaien en zelfde terug
  3. groepje van 4-6 personen, 1 bal in het spel proberen te houden terwijl iedereen om het net heen loopt

Beginnersclinic

stap 1: de lijnen

stap 2: met 1 stuit (hele veld) of zonder stuit overal behalve vanuit de kitchen): 1 tegen 1, vrij spelen. Aandachtspunt: houden ze hun paddle goed vast.

stap 3: dinken: bij de kitchenlijn, 1-1, daarna cross, daarna met z'n 4-en met 1 bal. Regelmatig links/rechts wisselen en doordraaien naar andere partner/ander veld

stap 4: volley: 1-1 bij kitchenlijn: zo rustig volleyen dat ander hem terug kan volleyen. Let op de kitchenlijn bij volley. Eventueel 1 persoon naast veld laten observeren en 'kitchen' roepen als iemand er instaat tijdens (of na!) een volley

stap 5: volley en dink gecombineerd: 2 tegen 2 met 1 bal.

stap 6: service: onderhands, opwaartse beweging, vanuit de hand, eventueel met een stap en aansluiten, paddle stevig vast houden, nawijzen, bal mag hoog-liefst diep. Oefenen vanuit links en rechts.

stap 7: 2e bal moet stuiten, vanaf 3e bal màg hij stuiten. Oefening: service, return, 3e slag (na stuit dus).

stap 8: posities: scoren doe je van de kitchenlijn, dus altijd zsm naar voren. Waar ga je als serverende partij staan als je weet dat 2e bal moet stuiten. En als ontvangers.

stap 9: Zo mogelijk bij partijtje van ervaren spelers kijken om volgorde en puntentelling te illustreren. Wie serveert en de telling: alleen een punt als jouw team geserveerd heeft. Wie rechts staat begint. Na elk punt van kant wisselen. Doorgaan met serveren zolang je punten maakt.

stap 10: partijtje spelen waarbij ervaren iemand telt, helpt met posities en wie waar moet serveren