Skip to content

Techniek + tactiek

Techniek

 

Paddle vasthouden

Paddle dwars voor je, speelhand er plat tegenaan en dan naar grip laten glijden. Pols ‘firm’ houden.

 

Startpositie:

Paddle op 10 uur (2 uur voor lefty), iets boven netrand. Lichaam evenwijdig aan net (nooit indraaien), dus heupen naar voren. Blijf de bal volgen met je paddle (paddle tracking), dus ook niet doorzwaaien zoals bij tennis.

 

Bal raken

Altijd voor je raken en nooit naar achter lopen/deinzen (tenzij voor een lob). Dit geldt zowel als je achterin/halverwege als voorin staat. Kern: ‘vang’ de bal en absorbeer de snelheid

 

Bewegen bij de kitchenlijn

Voeten naast elkaar op schouderwijdte, benen gebogen. Zijwaarts bewegen, benen niet over elkaar kruisen! En strak bij de kitchenlijn blijven

 

Stilstaan

Stop met lopen zodra de andere partij de bal raakt

 

Dink

Eindigt met blad van paddle enigszins naar boven. Niet ‘overflippen’. Geen polsbeweging maar vanuit schouder. Niet ‘scoopen’ = lepelen (brengt je uit positie). En niet om je backhand heen lopen. Bal behandelen als een rauw ei.

 

3e shot drop

Preparation:       1. stap terug, laat de bal dalen

  1. linkervoet naar voren, linkerarm gebruiken voor balans
  2. paddle voor je lichaam, arm gestrekt

Pace:                        zacht, met een boogje, hoogste punt (ong. 1.70 m) is midden boven de kitchen, dus 1 meter voor het net

Placement:          maak een keuze, langs de lijn of in het midden

 

Lob

Aanvallende lob spelen: rechtdoor (is sneller op de grond), op de backhand en niet te hoog (geeft teveel tijd). Vanuit dinkrally en zorg dat ander niet ziet dat je gaat lobben. Speel vanuit je schouder.

Lob halen: meteen zijwaarts naar achter lopen met bocht (vraagtekenvorm) dus niet lijnrecht naar waar bal gaat neerkomen. Bal steeds in oog blijven houden. Return: bij voorkeur dropshot want dat geeft je meer tijd (en meer kans) dan een drive. Noodoplossing: hoge lob terug

 

Volley

Korte beweging. Geen in- of uitzwaai.

 

Topspinvolley

Droog oefenen (zonder bal): paddle op 5 uur tegen net aan houden (dus omlaag gericht) en dan naar 12 uur draaien. Backhand van 7 naar 12 uur. Vlakke beweging.

 

Blocking

Bij onverwachte aanval: sta rechtop en hou je paddle stil

Als je het ziet aankomen: stap terug en raak de bal schuin naar beneden (lichte spin)

 

Taktiek

 

Algemene tips:

  • Geen fouten maken is veel belangrijker dan winners slaan.
  • Service return: diep en bij voorkeur op de backhand.
  • Oplopen:

- Ontvangers gaan altijd naar het net, na servicereturn.

- Serverende partij gaat niet standaard naar het net na 3e bal, hangt ervan af hoe goed hij is (altijd samen naar voren, dus communiceren!). Achter blijven kan ook (zeker als ander geen 3de bal kan spelen of speelt). Als hij goed is naar oplooplijn (*) of als er tijd is door naar kitchenlijn. Altijd stilstaan als je slaat (split-step).

  • Houd de andere partij zo lang mogelijk achterin, dus geen kort balletje als ze nog achter zijn
  • Bij het net: niet te hard slaan, geeft de ander de kans om hem af te maken/aan te vallen.

Te hoog is minder erg, zolang hij maar in de kitchen stuit.

  • Lange tegenstanders? Laag spelen.
  • Rammers: houd ze achterin en maak ze gek met diepe, lage ballen. Zelf naar het net gaan.

 

(*) Oplooplijn = ca. 2m. vanaf de baseline

 

3rd shot

- beste cross want geeft je meer tijd om op te lopen

- op de backhand want dat is lastiger

 

Dink

- Eerder crosscourt dan rechtdoor want: veiliger, hoek voor return is kleiner, geeft meer tijd, splitst tegenstander op.

- Observeer of je tegenspeler beter is in forehand of in backhand dink

 

Counter punching

- Als tegenstander hard slaat van achter uit, niet hard terug slaan maar wel diep plaatsen: houd ze achterin!

- Sla je naar rechts: samen naar rechts en v.v.

 

Stacking

- Bij stacking staat de ene speler altijd rechts en de ander altijd links. Let goed op wie aan de beurt is om te serveren/ontvangen en vanaf welke kant. Bij even stand sta je normaal. Bij oneven stand sta je beiden aan dezelfde kant: als je serveert beiden bij de achterlijn en als je ontvangt, staat er 1 bij de kitchenlijn (net naast het veld, om niet door de service geraakt te worden).

- I-position: serveerders staan achter elkaar en spreken steeds af wie naar links/rechts gaat (doel: verwarring zaaien)